Czekoladowa pavlova z granatem

Czekoladowa wersja tradycyjnego tortu bezowego (Biała Pavlova). Równie pyszna i elegancka. Z kawałkami czekolady, bitą śmietaną i kwaśnym granatem. Pyszny deser. Wypróbujcie..nie będzie mogli się jej oprzeć. Gwarantuję 🙂

Przepis z bloga Moje Wypieki.

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ew. 1 śmietan-fix
  • granat
  • 3 śliwki

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać powoli po łyżce cukru. Następnie dodać przesiane kakao, łyżeczkę octu i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim narysować okrąg (średnica ok. 23 cm). Na narysowany okrąg wyłożyć ubite białka. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze bezę przez ok. 5 minut, po czym bez otwierania piekarnika zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok. godziny (czas pieczenia trzeba dostosować do możliwości własnego piekarnika). Gotową bezę studzić w uchylonym piekarniku.

Kremówkę mocno schłodzić. Ubić ją na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Gotową bitą śmietanę wyłożyć na upieczoną bezę, tuż przed samym podaniem. Udekorować pestkami granatu i pokrojonymi śliwkami. Smacznego 🙂

czekoladowa pavlova

czekoladowa pavlova3

czekoladowa pavlova

Jesienne słodkości!