Harira – wegańska zupa z Maroka
Harira to tradycyjna marokańska zupa pełna strączków, aromatycznych przypraw i kolendry. Mocno rozgrzewająca i treściwa. W większości przepisów dodaje się do niej mięso. Ja miałam ochotę na lżejszy obiad, dlatego skusiłam się na wegańską wersję tej zupy, znalezioną na blogu Jadłonomia. Przyznam się, że zaraz po przygotowaniu smakowała mi średnio. Nie było efektu “wow”. Zwykła zupa, z dużą ilością warzyw, lekko pikantna, smaczna, ale bez szału. Drugiego dnia jednak było o niebo lepsza. Zjadłam dwie miseczki i zrozumiałam, skąd biorą się te zachwyty nad harirą. Ilość przypraw można regulować zgodnie z własnym smakiem – ja dawałam ich trochę więcej, bo lubię wyraźne smaki. Warto się skusić na tę zupę, naprawdę. Wszyscy, którzy lubią dania ze strączkami, powinni być zadowoleni 🙂
Składniki:
- szklanka ciecierzycy z puszki lub pół szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
- szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego (u mnie passata)
- puszka krojonych pomidorów
- cebula (dałam dwie)
- mała marchewka
- 2 litry wody
- 2 łyżeczki kuminu
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki nasion kolendry
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pęczek kolendry (ok. pół szklanki pociętych liści i łodyżek kolendry)
- kilka gałązek natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- do podania: kilka ćwiartek limonki lub cytryny i daktyle (daktyle pominęłam)
Wykonanie:
Cebule pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki. Warzywa podsmażyć w dużym garnku na oleju. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i podsmażać razem przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać krojone pomidory razem z passatą. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać dwa rodzaje soczewicy i wodę. Dodać 2 łyżeczki soli, posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę. Przykryć i gotować około 20-30 minut od momentu zagotowania się wody (czerwona soczewica powinna się rozpaść, a zielona wciąż być w całych ziarenkach). Dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą. Podawać gorącą. Przed podaniem skropić limonką. Zupę można jeść przegryzając daktylami. Smacznego 🙂