Naleśniki kokosowe

Jesienny posiłek na poprawę humoru. Tym razem bez czekolady, za to z mlekiem kokosowym i wiórkami.  Takie dodatki do zwykłych naleśników zamieniają je w intrygujące danie. Są smaczne i delikatne, z chrupiącymi brzegami – takie jak lubię najbardziej. Podałam je z owocowym serkiem i świeżymi figami, ale jedzone bez dodatków również bardzo mi smakowały.

Przepis z bloga Kuchenne Łasuchowanie.

naleśniki kokoswowe

Składniki (wyszło mi 12 naleśników):

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g mąki 
  • 80 g cukru
  • 2-3 jajka (dałam 2 duże jajka)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 20 g oleju kokosowego  (dałam olej rzepakowy)
  • 200 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Mleko wymieszać dokładnie z ciepłą wodą.  Dodać jajka, cukier i przesianą mąkę. Zmiksować, do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron na rumiano,  na dobrze rozgrzanej  patelni teflonowej. Smacznego 🙂

naleśniki kokoswowe