Sałatka z kuskusem, gruszką i granatem
Kuskus, feta, gruszka i granat połączone ze sobą w smacznej sałatce. Całość zwieńczona pysznym miodowym winegretem. Idealna propozycja na lekką, jesienną kolację.
Luźna inspiracja przepisem stąd.
Składniki:
- pół szklanki kaszy kuskus
- pół szklanki wrzącego bulionu
- 2 gruszki
- 100 g sera feta
- pół granatu
- 4 łyżki nasion słoneczniku
- kilka łyżeczek startego parmezanu
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej bazylii
- sól, pieprz
Miodowy winegret:
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miód
- pół ząbka czosnku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotować sos: czosnek rozetrzeć z solą i miodem. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić pieprzem i ew. solą. Dokładnie wymieszać.
Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: zalać gorącym bulionem i odstawić pod przykryciem na kilka minut, po czym przemieszać całość widelcem. Dodać do niej umyte i pokrojone gruszki, skropione sokiem z cytryny, pestki granatu oraz pokrojoną fetę i świeże, posiekane zioła. Dosypać podprażony na patelni słonecznik. Polać przygotowanym wcześniej sosem. Delikatnie wymieszać. Posypać z wierzchu startym parmezanem. Smacznego 🙂