Sałatka z kuskusem, gruszką i granatem

Kuskus, feta, gruszka i granat połączone ze sobą w smacznej sałatce. Całość zwieńczona pysznym miodowym winegretem. Idealna propozycja na lekką, jesienną kolację.

Luźna inspiracja przepisem stąd.

sałatka z kuskusem gruszką i granatem

Składniki:

  • pół szklanki kaszy kuskus
  • pół szklanki wrzącego bulionu
  • 2 gruszki
  • 100 g sera feta
  • pół granatu
  • 4 łyżki nasion słoneczniku
  • kilka łyżeczek startego parmezanu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz

Miodowy winegret:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miód
  • pół ząbka czosnku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Przygotować sos: czosnek rozetrzeć z solą i miodem. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić pieprzem i ew. solą. Dokładnie wymieszać.

Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: zalać gorącym bulionem i odstawić pod przykryciem na kilka minut, po czym przemieszać całość widelcem. Dodać do niej umyte i pokrojone gruszki, skropione sokiem z cytryny, pestki granatu oraz pokrojoną fetę i świeże, posiekane zioła. Dosypać podprażony na patelni słonecznik. Polać przygotowanym wcześniej sosem. Delikatnie wymieszać. Posypać z wierzchu startym parmezanem. Smacznego 🙂

kuskus feta gruszka granat

Sałatki na jesienne wieczory