Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie)

Macie tak czasami, że zobaczycie coś, co natychmiast chcecie wypróbować? Zapisujecie to w pamięci, wyobrażacie sobie cudny smak, aromat. Wiecie, że to na pewno będzie coś pysznego. Ja tak miałam z tą tartą. Niestety, happy endu nie było. Ale po kolei. Wiedziałam, że upiekę tę apetyczną tartę prędzej czy później, kiedy tylko zobaczyłam ją w filmie “Tost. Historia chłopięcego głodu“. W obrazie tym młody Nigel konkuruje ze swoją macochą o względy ojca, którego ulubionym ciastem jest właśnie lemon meringue pie. Nowa żona ojca jest wspaniałą kucharką. Gotowanie jest również ulubionym zajęciem Nigela. Metodą prób i błędów stara się odwzorować przepis na idealną tartę macochy. Czy mu się to udało? Tego Wam nie zdradzę. Sięgnijcie po film, bo naprawdę warto. Dodam tylko, że film ten jest autobiografią Nigela Slatera, popularnego kucharza, krytyka kulinarnego i autora kilku książek kucharskich.

Wracając do mojego ciasta. Zawiodłam się na nim. Nie smakowało mi tak, jak sobie wyobrażałam. Być może oczekiwałam za dużo. Kruche ciasto, kwaśny krem, słodka beza. Niby wszystko ok, ale jakoś nie porwało mnie to połączenie. Trochę lepsze było po nocy w lodówce – bardziej orzeźwiające, choć beza straciła wtedy niestety na jakości. Po upieczeniu też wyciekło z niej dość sporo słodkiego płynu – podejrzewam, że beza nie była dostatecznie dobrze ubita. Dużo bardziej smakowała mi tarta cytrynowa, na którą podawałam już kiedyś przepis. Ta była zaledwie poprawna wg mnie. Ale kto wie, może Wam posmakuje ona bardziej?:)

 Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

lemon meringue pie

Składniki (forma o średnicy 22-24 cm):

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Cytrynowy krem:

  • 125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn)
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 125 ml wody
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść szybko na jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 60minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, wysmarowaną masłem. Spód ponakłuwać widelcem. Następnie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć je np. fasolą. Piec z obciążeniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdjąć papier do pieczenia i piec kolejne 13-15 minut, już bez obciążenia, aż ciasto lekko się zezłoci. Wystudzić.

Krem:

Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę.  Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Przecedzić przez sitko. Wymieszać z wodą, skórką, cukrem i mąką ziemniaczaną. Zagotować (masa powinna zgęstnieć). Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać energicznie, aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka.  Szybko wymieszać (jeśli na tym etapie masa nie jest jeszcze wystarczająco gęsta można ją podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż do zgęstnienia). Gotowy krem wyłożyć na podpieczony spód (na czas przygotowania bezy można przykryć krem folią spożywczą, co zabezpieczy go przed wysuszeniem i utworzeniem kożucha).

Beza:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać powoli po łyżce cukru, cały czas ubijając Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na cytrynowy krem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.20-25 minut, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Smacznego 🙂

tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa z bezą toast film

Kadr z film “Tost. Historia chłopięcego głodu”:

Jesienne słodkości!