Węgierskie naleśniki a la Gundel (z orzechami i czekoladą)
Naleśniki a’la Gundel kusiły mnie od dawna. “Orzechowy Tydzień” jest świetną okazją, by w końcu je wypróbować. Ten tradycyjny węgierski deser wymyślony został przez słynnego restauratora Karola Gundela. W pysznym nadzieniu znajdziemy tutaj przede wszystkim zmielone orzechy włoskie, ale także rodzynki i rum. Całość oblana jest gorącym sosem czekoladowym. Pyszne, kaloryczne i mocno sycące danie. Po zjedzeniu jednego takiego naleśnika miałam dosyć. Mój mąż również poddał się przy drugiej sztuce 🙂 Z chęcią powrócę jeszcze kiedyś do tego deseru.
Przepis na nadzienie znalazłam na blogu Chilibite, zaś sos zrobiłam wg pomysł Natalii z Poezji Smaku.
Składniki:
- naleśniki z ulubionego przepisu (u mnie naleśniki Cudawiankowe)
Nadzienie:
- 150ml śmietany kremówki 30%
- 150g orzechów włoskich
- 75g płatków migdałowych
- 75g jasnych rodzynek
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 20g cukru
- 50ml rumu
Sos czekoladowy:
- 50 g masła
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Przygotować nadzienie: Kremówkę zagotować z cukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową. Gotować przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Orzechy wymieszać z płatkami migdałowymi. Lekko uprażyć je na suchej patelni. Zmiksować i dodać do gotującej się śmietanki. Po 2-3 minutach zdjąć z gazu. Dodać rum. Wymieszać. Gotowym farszem smarować naleśniki. Składać je w chusteczkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem, przykryć folią i podgrzewać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zamiast piekarnika można podgrzać je z obu stron na patelni). W międzyczasie przygotować sos: rozpuścić masło, dodać kremówkę, cukier puder i kakao. Wymieszać do połączenia składników. Ciepłe naleśniki polać gorącym czekoladowym sosem. Podawać od razu. Smacznego 🙂