Ciasto kapitańskie

Bardzo smaczne ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Zjem to!. Kakaowy biszkopt, budyniowa, delikatna masa z ajerkoniakiem, ubita kremówka. Wszystkie te warstwy świetnie się ze sobą komponują. Ciasto dobrze się kroi i ładnie prezentuje na stole. Od siebie dodałam do kremu trochę żelatyny, a do kremówki minimalną ilość mascarpone, aby wszystko było bardziej wytrzymałe. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania tego wypieku.

ciasto kapitańskie

Wykonanie (blaszka o wymiarach 31×26 cm):

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g mąki
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ajerkoniakowy:

  • 700 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 ml likieru “Adwokat”
  • 3 żółtka
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej (dałam 3)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka żelatyny (to mój dodatek)

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 100 g mascarpone (to mój dodatek)

Poncz:

  • kawa przygotowana z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczek cukru

Dodatkowo:

  • małe opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej. Pod koniec wmieszać delikatnie za pomocą łyżki przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przelać wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.

Krem:

Połowę mleka zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (powinien być całkiem zimny). Miękkie masło zmiksować do białości.  Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Ostrożnie wlać likier. Wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, rozprowadzoną najpierw z odrobiną kremu (żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody; gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia na palniku lub w mikrofali – nie zagotować!).

Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć na niego 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Przykryć pozostałą kremem. Zimną kremówką ubić na sztywno z cukrem, mascarpone i śmietan-fixami.  Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać kakao. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂

ciasto kapitańskie

 Z racji tego, że jest to mój ostatni przedświąteczny wpis, chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych, zdrowych Świąt, spędzonych w gronie najbliższych osób. Wielu smakowitości, odpoczynku i radości! 🙂