Ciasto kapitańskie
Bardzo smaczne ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Zjem to!. Kakaowy biszkopt, budyniowa, delikatna masa z ajerkoniakiem, ubita kremówka. Wszystkie te warstwy świetnie się ze sobą komponują. Ciasto dobrze się kroi i ładnie prezentuje na stole. Od siebie dodałam do kremu trochę żelatyny, a do kremówki minimalną ilość mascarpone, aby wszystko było bardziej wytrzymałe. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania tego wypieku.
Wykonanie (blaszka o wymiarach 31×26 cm):
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g mąki
- 3 płaskie łyżki kakao
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ajerkoniakowy:
- 700 ml mleka
- szklanka cukru
- 200 g miękkiego masła
- 180 ml likieru “Adwokat”
- 3 żółtka
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej (dałam 3)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- łyżeczka żelatyny (to mój dodatek)
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 100 g mascarpone (to mój dodatek)
Poncz:
- kawa przygotowana z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczek cukru
Dodatkowo:
- małe opakowanie okrągłych biszkoptów
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej. Pod koniec wmieszać delikatnie za pomocą łyżki przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przelać wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (powinien być całkiem zimny). Miękkie masło zmiksować do białości. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Ostrożnie wlać likier. Wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, rozprowadzoną najpierw z odrobiną kremu (żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody; gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia na palniku lub w mikrofali – nie zagotować!).
Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć na niego 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Przykryć pozostałą kremem. Zimną kremówką ubić na sztywno z cukrem, mascarpone i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać kakao. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂
Z racji tego, że jest to mój ostatni przedświąteczny wpis, chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych, zdrowych Świąt, spędzonych w gronie najbliższych osób. Wielu smakowitości, odpoczynku i radości! 🙂