Pasztet z fasoli z bakłażanem i pomidorami

Pyszny warzywny pasztet, na który przepis podała Liska. Podstawą jest w nim fasola, dodatkowo znaleźć można bakłażan, cukinię i pomidory. No i czarnuszka, która bardzo pasuje i nadaje charakterystycznego smaku. Miękki, kremowy, bardzo dobrze rozsmarowujący się. Polecam, na co dzień i od święta.

Polecam pozostałe pasztety na moim blogu:

– najprostszy pasztet z czerwonej soczewicy

– obłędny pasztet z soczewicy, cukinii i pieczarek

orzechowo-gruszkowy pasztet z fasoli

– wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z żurawiną

pasztet z fasoli i bakłażana

Składniki (mała keksówka o długości ok. 20 cm):

  • 250 g suchej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 mały bakłażan (ok. 200-300 g)
  • 1 mała cukinia (200 g)
  • duża cebula
  • 4 średniej wielkości pomidory (ok. 400 g), sparzone i obrane ze skórki (mogą być pomidory z puszki, ale należy wtedy dłużej odparowywać sos)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka czarnuszki
  • pół łyżeczki kozieradki (pominęłam)
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżka płatków owsianych

Wykonanie:

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Na drugi dzień wodę odlać i dolać wody świeżej. Gotować do miękkości fasoli. Odcedzić. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać przyprawy: czarnuszkę, kozieradkę, kumin, liść laurowy i smażyć, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty. Dodać bakłażana i cukinię. Wymieszać.  Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić ok. 15 minut, aż woda z pomidorów odparuje (czas gotowania zależy od tego, jak soczyste są pomidory – masa nie może być zbyt płynna; jeśli używamy pomidorów z puszki dusimy proporcjonalnie dłużej). Po tym czasie dodać ugotowaną fasolę, wyjąć liść laurowy, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dosypać płatki owsiane i wbić jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.  Dokładnie wymieszać, a następnie zmiksować blenderem. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i ewentualnie wysypanej płatkami owsianymi lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.   Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzić w formie. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, najlepiej następnego dnia. Smacznego 🙂

fasolowy pasztet z bakłażanem

pasztet z fasoli pomidorów i bakłażana