Ryba po japońsku
Ten sposób przygotowywania ryby rozpropagowała w moim rodzinnym domu moja siostra. Przepis pochodzi z zeszytu jej teściowej. Ryba ta nie ma pewnie nic wspólnego z Japonią, tak samo zresztą jak słynna ryba po grecku, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczna. Z powodzeniem może być serwowana zarówno na świątecznym stole, jak i sylwestrowej imprezie. Ja przed smażeniem panierowałam rybę w jajku i mące, ale równie dobrze można do tego wykorzystać gęste ciasto naleśnikowe.
Składniki:
- 0,5-1 kg filetów rybnych (tym razem dałam 80 dkg filetów z dorsza)
- słoik papryki konserwowej
- słoik ogórków korniszonów
- 2 duże cebule
Sos:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki wody
- 1 małe opakowanie koncentratu pomidorowego (dałam 3 łyżki)
- ewentualnie 1-2 łyżki ostrego ketchupu
- 2-3 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę rozmrozić. Przyprawić solą i pieprzem (ew. pieprzem cytrynowym). Obtoczyć w jajku i mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Gotową rybę podzielić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem. Wymieszać z papryką, pokrojoną w kostkę oraz ogórkami, pokrojonymi w półplasterki. W dużym słoiku lub innym naczyniu układać warstwami rybę i warzywa. W garnku wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu. Zagotować je. Gorącym płynem zalać rybę i warzywa. Odstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Podawać na zimno. Smacznego 🙂