Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi owocami

Ciekawa i niebanalna surówka z kapusty pekińskiej, do której dodałam jabłka, suszone owoce i orzechy. Charakterem wpisuje się ona w jesienno-zimowe dni. Jest smaczna, lekko słodka i z pewnością bardzo zdrowa. Najbardziej smakowała mi od razu po przygotowaniu, choć po schłodzeniu w lodówce też była dobra.

Przepis na nią znalazłam w ulotce z dyskontu.

kapusta pekińska i suszone owoce

Składniki:

  • nieduża kapusta pekińska
  • 2 jabłka
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych moreli
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 50 ml soku jabłkowego
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka octu
  • koperek

Wykonanie:

Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Morele i śliwki pokroić w paseczki, orzechy posiekać. Kapustę połączyć z owocami i bakaliami. Z soku jabłkowego, oliwy, octu i posiekanego koperku przygotować sos i polać nim sałatkę. Dokładnie wymieszać. Smacznego 🙂