Tort makowy z kremem cynamonowym i żurawiną
Dziś zapraszam na zimowy tort, idealnie pasujący do zbliżających się świąt. Biszkoptowe blaty z makiem, przełożone cynamonowym kremem na bazie kremówki i mascarpone. W kremie duża ilość migdałów i żurawiny. Jak dla mnie rewelacja 🙂 Rodzina miała podzielone zdania, choć większości tort smakował, zwłaszcza mojemu tacie 🙂 Myślę, że będzie fajnie prezentował się na świątecznym stole 🙂
Przepis znalazłam u Edysi. Trochę pozmieniałam: dodałam mascarpone i żurawinę, a także upiekłam go w tortownicy, a nie w kwadratowej blaszce. Przepis podaję już z moimi zmianami.
Jest to moja propozycja w ramach “Tygodnia Korzennego” u Ptasi.
Składniki (tortownica o śr. 22 cm):
Biszkopt makowy:
- 125 mąki pszennej
- 160 g suchego maku
- 100 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Do nasączenia:
- szklanka mocnej herbaty z cytryną
- 2 kieliszki likieru amaretto lub rumu
Krem cynamonowy:
- 500 g kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 100 g posiekanych migdałów
- 2 garście posiekanej suszonej żurawiny
Do dekoracji:
- płatki migdałowe
- żurawina
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając połowę cukru pudru. Żółtka ubić na jasną i puszystą masę z resztą cukru pudru i wodą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany wlać powoli masę z żółtek i delikatnie wymieszać łopatką. Wciąż mieszając, stopniowo wsypywać mąkę z makiem. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Krem cynamonowy:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z ubitą śmietaną. Dodać cynamon i krótko zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do dekoracji. Do pozostałej masy (2/3) dodać posiekane migdały i żurawinę. Delikatnie wymieszać.
Złożenie całości:
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 herbaty wymieszanej z alkoholem i posmarować połową kremu z żurawiną i migdałami. Przykryć drugim blatem. Nasączyć go 1/3 ponczu i wyłożyć na niego resztę kremu z dodatkami. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować cienko kremem bez migdałów. Posmarować również boki tortu. Ciasto udekorować żurawiną i uprażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂