Szwedzkie bułeczki cynamonowe – kanelbullar

Słynne, szwedzkie drożdżowe bułeczki, pachnące obłędnie cynamonem, kusiły mnie z wielu blogów już od bardzo dawna. Zrobiłam je kilka dni temu i żałuję, że tak długo z tym zwlekałam. Są przepyszne: miękkie, słodkie i bardzo aromatyczne. Ogromnie polecam, jako słodkie śniadanie lub podwieczorek.

Przepis znaleziony u Mirabelki.

kanelbullar

Składniki (robiłam z połowy porcji i otrzymałam 12 bułeczek, takich jak na zdjęciu):

  • 400-425g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60g cukru
  • 75-100g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka mielonego kardamonu

Nadzienie:

  • 150g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Dodatkowo:

  • jajko
  • cukier perlisty (pominęłam)

Wykonanie:

Pokruszone, świeże drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Dodać roztopione masło, cukier, kardamon, sól i mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne, nie może kleić się do rąk). W razie potrzeby podsypać mąką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż podwoi objętość (u mnie ciasto wyrastało 1,5 h). Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i odstawić na parę minut.

Przygotować nadzienie – miękkie masło wymieszać dokładnie z cukrem i cynamonem.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, podsypując blat mąką (wymiary ok. 25×60 cm). Na cieście rozsmarować nadzienie, pozostawiając wzdłuż dłuższego boku 2-3cm margines. Margines posmarować roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć całość w roladę zaczynając od dłuższego boku. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki.

Bułeczki układać w dość sporych odstępach obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 7-10 minut, aż będą złociste. Smacznego 🙂

kanelbullar 2

szwedzkie bułeczki z cynamonem

kanelbullar zbliżenie