Kokosanki (Lamingtony, Kudłacze)
Te kokosanki to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Często przyglądałam się jak mama przygotowuje je na różne imprezy. Czasami pomagałam jej maczać kostki w polewie i wiórkach, bałaganiąc dookoła. Teraz ja piekę je z moją córką. Są smaczne i efektowne. Moja mama przygotowywała je ciasta z dodatkiem miodu i taką wersję Wam proponuję. Wiem jednak, że wiele osób używa do kokosanek zwykłego biszkoptu – jadłam taką wersję i jest ona równie smaczna. Wybór ciasta zależy tylko od Waszych upodobań.
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 3 łyżki miodu
- 5 dag masła
- 30 dag cukru
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- kostka masła
- 25 dag cukru
- 8 łyżek mleka
- 2-3 łyżki kakao
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Ciasto:
Miód, masło i cukier podgrzać do rozpuszczenia. Jajka rozmieszczać z mlekiem, dodać przestudzoną mieszaninę miodu z masłem. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Pokroić w kostkę.
Polewa:
Wszystkie składniki polewy umieścić w garnku. Podgrzewać do rozpuszczenia. Polewa powinna być stale lekko ciepła. Jeśli zastygnie, ponownie lekko podgrzać.
Kostki ciasta obtaczać z każdej strony w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego 🙂