Twarogowa pasta z burakiem

Za oknem odwilż. Wszystko jest szare i ponure,  po śniegu nie ma śladu. W domu chore dziecko, które głośno narzeka, że nie może pójść do przedszkola. Humor kiepski – nas obu. Może chociaż śniadanie trochę nam go poprawi? Sięgam po upieczone buraki, które leżą w lodówce, twaróg i zamieniam je w pyszną pastę do kanapek, która swym pięknym kolorem, choć trochę stara się odegnać deszczowe chmury. Córka nie daje się na nią namówić – odmawia spróbowania i nawet kolor jej nie zachęca. Ja jednak zjadam kanapkę z pastą ze smakiem i naładowawszy akumulatory, zabieram się za zabawianie marudnej czterolatki..

Inspirowane tym przepisem.

pasta twarogowa z burakiem

Składniki:

  • 2 nieduże buraki
  • 150 g twarogu
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, aż będą miękkie (czas zależny od wielkości buraka; ja piekłam trochę ponad godzinę). Upieczone, zimne buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać twaróg, czosnek, chrzan i natkę pietruszkę. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂

pasta z burakiem i twarogiem

Niskokaloryczny styczeń 2016