Pyszna brukselka z boczkiem i parmezanem
Połączenie brukselki z podsmażonym boczkiem i parmezanem sprawdziłam ostatnio przy okazji przygotowywania tego makaronu. Trio to okazało się bardzo udane, dlatego też, nie wahałam się ani minuty, aby wykorzystać je ponownie, jako dodatek do obiadu. Tym razem brukselka gotowana, nie smażona.Nie zniechęcajcie się jednak: w takim towarzystwie smakuje bowiem wyśmienicie 🙂 Do wrzątku, w którym gotuję brukselkę, dodaję odrobinę cukru i mleka, co zmniejsza jej gorycz. Warto wypróbować ten patent.
Składniki:
- 400 g brukselki
- 6 plastrów wędzonego boczku
- parmezan
- sól, odrobina cukru
- pół szklanki mleka
- łyżka oliwy
Wykonanie:
Brukselkę obrać z wierzchnich liści i każdą sztukę od spodu naciąć na krzyż. Tak przygotowane kapustki wrzucić do osolonego i lekko posłodzonego wrzątku. Dodać mleko. Gotować brukselkę ok. 8-10 minut, aż będzie miękka, ale ciągle jędrna. Odcedzić. Przełożyć do miski. W międzyczasie boczek pokroić w centymetrowe paski. Wrzucić go na rozgrzaną oliwę i smażyć 5-6 minut, ciągle mieszając. Zdjąć z patelni i przełożyć do brukselki. Całość posypać świeżo startym parmezanem. Delikatnie wymieszać. Podawać jako dodatek np. do ziemniaczanego puree. Smacznego 🙂