Brukselka duszona w soku pomarańczowym
Kolejna odsłona brukselki. Tym razem dość oryginalna, bo z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Pomysł jak najbardziej godny wypróbowania – tak przygotowane kapustki smakują naprawdę całkiem dobrze. Nie pobiły one jednak mojej ulubionej ostatnio brukselki z boczkiem i parmezanem. Warto zrobić i przekonać się, czy to Wasze smaki.
Przepis na tak przygotowaną brukselkę podała u siebie jakiś czas temu Negresca.
Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- szklanka soku pomarańczowego
- 2-3 łyżki masła
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki startej z pomarańczy
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Brukselkę obrać z wierzchnich liści i każdą sztukę przekroić wzdłuż na połówki.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić na niego brukselkę, obracając każdą połówkę główki rozcięciem do patelni. Podsmażać przez 2-3 minuty. Zalać całość sokiem pomarańczowym, dodać skórkę pomarańczową i dusić do miękkości, nie mieszając (ok. 20-30 minut). Gdy brukselka będzie ugotowana al dente, a sok zredukuje się do połowy, dodać masło i przyprawić całość solą i pieprzem. Dusić razem jeszcze kilka minut. Smacznego 🙂