Brukselka duszona w soku pomarańczowym

Kolejna odsłona brukselki. Tym razem dość oryginalna, bo z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Pomysł jak najbardziej godny wypróbowania – tak przygotowane kapustki smakują naprawdę całkiem dobrze. Nie pobiły one jednak mojej ulubionej ostatnio brukselki z boczkiem i parmezanem. Warto zrobić i przekonać się, czy to Wasze smaki.

Przepis na tak przygotowaną brukselkę podała u siebie jakiś czas temu Negresca.

brukselka w soku pomaranczowym

Składniki:

  • 0,5 kg brukselki
  • szklanka soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki masła
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki startej z pomarańczy
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Brukselkę obrać z wierzchnich liści i każdą sztukę przekroić wzdłuż na połówki.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić na niego brukselkę, obracając każdą połówkę główki rozcięciem do patelni. Podsmażać przez 2-3 minuty. Zalać całość sokiem pomarańczowym, dodać skórkę pomarańczową i dusić do miękkości, nie mieszając (ok. 20-30 minut). Gdy brukselka będzie ugotowana al dente, a sok zredukuje się do połowy, dodać masło i przyprawić całość solą i pieprzem. Dusić razem jeszcze kilka minut. Smacznego 🙂

brukselka w soku pomaranczowym