Czekoladowy krem z kaszy jaglanej
Dziś zapraszam na krem czekoladowy z ….kaszy jaglanej. Często widywałam go na różnych blogach i ciekawa byłam jak smakuje. Przygotowuje się go łatwo i szybko. Jak wyszło? Muszę przyznać, że całkiem przyjemnie. Czy smakuje jak Nutella? Nie. Czy jest smaczny? Tak. Czy jest zdrowy? Jak najbardziej. Czy zrobię go ponownie? Tak. Fajnie smakuje na kanapce, zwłaszcza tostach, jak i podany jako deser z owocami. Warto wypróbować 🙂
Korzystałam z przepis znalezionych tu i tu.
Jest to moja propozycja w ramach “Czekoladowego Tygodnia” u Atinki.
Polecam również inne kremy czekoladowe, na które przepis znajdziecie na blogu:
– dżem bananowo-czekoladowy z kardamonem
– czekoladowy serek (zgodny z Montignaciem)
– czekoladowa pasta z ciecierzycy
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 100-130 ml mleka (tyle, aby uzyskać pasującą Wam konsystencję)
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
- czubata łyżka masła orzechowego
- mocno dojrzały banan
- czubata łyżka kakao
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- ćwierć łyżeczki soli
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wypłukać, przelać na sitku gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Wypłukaną wrzucić do garnka z lekko osolonym wrzątkiem (ok. 2 szklanek). Gotować około 15-20 minut pod przykryciem, aż do wchłonięcia całej wody, od czasu do czasu mieszając. Należy cały czas kontrolować ilość wody, uważając, by kasza się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewać jej co jakiś czas. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera i zmiksować razem z mlekiem. Dodać kakao, pokrojonego banana, masło orzechowe, rozpuszczoną czekoladę i sok z cytryny. Zmiksować wszystko na gładki krem. Dosłodzić do smaku miodem. Wymieszać. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego 🙂