Hiszpańskie churros z czekoladą
Dziś zapraszam na pyszne słodkości rodem z Hiszpanii. Churros, bo o nich mowa, przygotowywane są z ciasta parzonego, podobnie jak znane i lubiane gniazdka (pączki hiszpańskie). Wyciskane na rozgrzany olej, przybierają podłużny kształt o przekroju w kształcie gwiazdki (jeśli użyjemy odpowiedniej końcówki oczywiście). Posypane cukrem i podane z rozpuszczoną czekoladą stają się świetnym deserem, zwłaszcza w karnawale. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się ich spróbować w ich ojczyźnie 🙂 Churros najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Polecam.
Przepis z bloga Moje Wypieki.
Składniki (z podanej ilości otrzymałam spory talerz churros):
- 240 ml wody
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru demerara
- szczypta soli
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka, średniej wielkości
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- drobny cukier do oprószenia (ja posypałam cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem)
- do podania: rozpuszczona czekolada (u mnie sos z tego przepisu), dulce de leche
Wykonanie:
Zagotować wodę z masłem, cukrem i solą (do rozpuszczenia masła i cukru). Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z palnika i energicznie ucierać całość drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Do wystudzonej masy wbijać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni. Na olej wyciskać churros długości około 10-12 cm. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowy, oprószyć cukrem. Podawać z sosem czekoladowym lub z gorącym dulce de leche. Smacznego 🙂