Pasiasty sernik z nutellą
Przepis na ten sernik wyszperałam już dawno na blogu Zjem to!. Momentalnie zakochałam się w pięknych, apetycznych zdjęciach tego ciasta i wiedziałam, że prędzej czy później pojawi się ono i u mnie. Wypróbowałam go jakiś czas temu i muszę stwierdzić, że smak był równie ciekawy, co wygląd. Sernik okazał się nie za słodki, bardzo kremowy i delikatny, dzięki dodatkowi mascarpone. Całość wieńczyła przepyszna polewa, po którą z pewnością jeszcze sięgnę. Polecam. Może skusicie się na ten wypiek przy okazji zbliżających się Walentynek? 🙂
Oryginał przepisu: TUTAJ.
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
Spód:
- 140g herbatników z czekoladą
- 100g miękkiego masła
- 1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
- 800g twarogu
- 200g serka mascarpone
- 5 jajek
- pół szklanki cukru pudru
- 250g Nutelli
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
Polewa:
- 100g Nutelli
- 50 ml kremówki 30%
- łyżka masła
Wykonanie:
Spód:
Zmiksowane na proszek herbatniki wymieszać dokładnie z kakao i miękkim masłem. Gotową masę ciasteczkową wgnieść w spód tortownicy. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej powinny być w jednakowej temperaturze!
Jajka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać twaróg, serek mascarpone i proszek budyniowy. Gotową masę serową podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać Nutellę. Dokładnie wymieszać. Na środek tortownicy wyłożyć 3 łyżki masy białej, na to 3 łyżki masy brązowej. Następnie znów 3 łyżki białej i 3 łyżki brązowej masy. Ciasto będzie się stopniowo rozlewać – z góry będzie widać okręgi. Całość powtarzamy do całkowitego wykorzystania sera. Tak przygotowany sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 min. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.
Składniki do polewy podgrzać, cały czas energicznie mieszając, aby się nie przypaliła. Polać nią wystudzony sernik. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego 🙂