Pasiasty sernik z nutellą

Przepis na ten sernik wyszperałam już dawno na blogu Zjem to!. Momentalnie zakochałam się w pięknych, apetycznych zdjęciach tego ciasta i wiedziałam, że prędzej czy później pojawi się ono i u mnie. Wypróbowałam go jakiś czas temu i muszę stwierdzić, że smak był równie ciekawy, co wygląd. Sernik okazał się nie za słodki, bardzo kremowy i delikatny, dzięki dodatkowi mascarpone. Całość wieńczyła przepyszna polewa, po którą z pewnością jeszcze sięgnę. Polecam. Może skusicie się na ten wypiek przy okazji zbliżających się Walentynek? 🙂

Oryginał przepisu: TUTAJ.

sernik zebra z nutellą

Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):

Spód:

  • 140g herbatników z czekoladą
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kakao

Masa serowa:

  • 800g twarogu
  • 200g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250g Nutelli
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Polewa:

  • 100g Nutelli
  • 50 ml kremówki 30%
  • łyżka masła

Wykonanie:

Spód:

Zmiksowane na proszek herbatniki wymieszać dokładnie z kakao i miękkim masłem. Gotową masę ciasteczkową wgnieść w spód tortownicy.  Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w jednakowej temperaturze!

Jajka ubić na pianę,  stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać twaróg, serek mascarpone i proszek budyniowy. Gotową masę serową podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać Nutellę. Dokładnie wymieszać. Na środek tortownicy wyłożyć 3 łyżki masy białej, na to 3 łyżki masy brązowej. Następnie znów 3 łyżki białej i 3 łyżki brązowej masy. Ciasto będzie się stopniowo rozlewać – z góry będzie widać okręgi. Całość powtarzamy do całkowitego wykorzystania sera. Tak przygotowany sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 min. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.

Składniki do polewy podgrzać, cały czas energicznie mieszając, aby się nie przypaliła. Polać nią wystudzony sernik. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego 🙂

sernik z nutellą