Placki ryżowe

Zostaje Wam nieraz ryż z obiadu? Jeśli tak i nie wiecie co z nim zrobić, proponuję wykorzystać go do przygotowania smacznych i sycących placków. Na śniadanie czy kolację będą jak znalazł. Do środka można dodać np. starte jabłko lub gruszkę oraz dosłodzić do smaku – będą wtedy jeszcze smaczniejsze. Najlepsze z dodatkiem konfitury lub owoców i bitej śmietany.

Przepis znaleziony u Madzi.

placki ryżowe

Składniki:

  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (lub ew. trochę więcej, jeśli ciasto będzie za rzadkie)
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier do smaku
  • ewentualnie: starte na tarce jabłko

Wykonanie:

Mleko wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło.  Wymieszać. Można dosłodzić do smaku lub dodać starte jabłko. Bez tych dodatków placuszki będą dość wytrawne. Smażyć je na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smacznego 🙂

Wegetariański obiad VI