Puszysty omlet z pieczarkami
Dzisiejszy omlet to jedno z lepszych śniadań, jakie miałam okazję ostatnio jeść. Puszysty, delikatny i bardzo smaczny. Bardzo sycący – po zjedzeniu połowy, nie miałam już miejsca na więcej. Podałam go z pomidorami i rukolą. Taki omlet z pewnością świetnie sprawdzi się jako weekendowe śniadanie lub kolacja. Polecam.
Przepis od Mirabelki.
Składniki:
- 2 jajka
- 150g pieczarek
- mała cebula
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 płaskie łyżki mąki
- łyżka mleka
- łyżka masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Podsmażyć warzywa na maśle, aż odparuje płyn z pieczarek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z rozmąconymi żółtkami. Dodać mleko i mąkę, ponownie delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami wylać masę jajeczną. Całość przykryć i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Gdy masa z góry zacznie się ścinać, zsunąć omlet na talerz, przykryć go patelnią i całość szybko odwrócić. Omlet posypać startym serem, ponownie przykryć i smażyć jeszcze 2 minuty. Podawać np. posypany szczypiorkiem lub z dodatkiem pomidorów i rukoli. Smacznego 🙂