Puszysty omlet z pieczarkami

Dzisiejszy omlet to jedno z lepszych śniadań, jakie miałam okazję ostatnio jeść. Puszysty, delikatny i bardzo smaczny. Bardzo sycący – po zjedzeniu połowy, nie miałam już miejsca na więcej. Podałam go z pomidorami i rukolą. Taki omlet z pewnością świetnie sprawdzi się jako weekendowe śniadanie lub kolacja. Polecam.

Przepis od Mirabelki.

omlet z pieczarkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150g pieczarek
  • mała cebula
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • łyżka mleka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Podsmażyć warzywa na maśle, aż odparuje płyn z pieczarek.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z rozmąconymi żółtkami. Dodać mleko i mąkę, ponownie delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami wylać masę jajeczną. Całość przykryć i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Gdy masa z góry zacznie się ścinać, zsunąć omlet na talerz, przykryć go patelnią i całość szybko odwrócić. Omlet posypać startym serem, ponownie przykryć i smażyć jeszcze 2 minuty. Podawać np.  posypany szczypiorkiem lub z dodatkiem pomidorów i rukoli. Smacznego 🙂

omlet pieczarki

omlet z pieczarkami kawałek

puszysty omlet z pieczarkami