Zaskakujące roladki schabowe z chrzanem i orzechami
Dziś polecam Wam oryginalne, zaskakujące połączeniem orzechów z chrzanem roladki schabowe, które z powodzeniem można zaserwować na świątecznym stole. Myślę, że zadowolą nawet najbardziej grymaśne osoby.
Przepis znalazłam u Mirabelki.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 50g orzechów włoskich
- 1-2 łyżki tartego chrzanu (do smaku: ja dałam dwie łyżki)
- 1 żółtko
- łyżka miękkiego masła
- sól, pieprz
- jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Orzechy zmielić w blenderze. Połączyć je z miękkim masłem, żółtkiem i chrzanem. Dobrze wymieszać. Kotlety schabowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmarować po łyżce masy orzechowej. Zwinąć zgrabne roladki (w razie potrzeby można spiąć je wykałaczkami). Panierować je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Podsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, nagrzanego wcześniej do 200 stopni, na ok. 15-20 minut, aby roladki „doszły” w środku. Smacznego 🙂