Carpaccio z pieczonym burakiem i mozzarellą
Pieczone buraki to dla mnie odkrycie zeszłego roku. Przygotowane w ten sposób są bardzo aromatyczne, słodkie i pyszne. W połączeniu z mozzarellą, roszponką i octem balsamicznym tworzą spójną, bardzo smaczną i zdrową całość. W sam raz na wiosenne drugie śniadanie lub kolację.
Składniki:
- 2 buraki
- mozzarella
- garść roszponki
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, aż będą miękkie (czas zależny od wielkości buraka; ja piekłam trochę ponad godzinę). Upieczone, zimne buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Układać je na talerzu na przemian z plastrami mozzarelli. Udekorować świeżą roszponką. Polać dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu i octu balsamicznego. Na koniec oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂