Chatka Baby Jagi (Chatka Puchatka)

Chatka Baby Jagi, zwana również przez niektórych Chatką Puchatka, to znane i lubiane przez wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy serowej. Jego fantazyjny kształt podoba się zwłaszcza dzieciom i zawsze wywołuje ich zaciekawienie. Przygotowanie tego ciasta wbrew pozorom nie jest wcale trudne ani pracochłonne. Dokładną instrukcję składania ciasta znajdziecie na blogu Arabeski, skąd zaczerpnęłam cały przepis. Chatka bardzo nam smakowała i znikała w szybkim tempie: córcia wyjadała masę łyżeczką jeszcze przed złożeniem, oblizując się i mówiąc, że jest pyszna. Myślę, że warto choć raz przyrządzić to ciasto samemu w domu.

Przepisem tym otwieram na blogu nowy cykl “Smaki dzieciństwa”. Co jakiś czas będą pojawiać się w nim potrawy, z którymi łączą nas sentymentalne wspomnienia, przywołujące uśmiech na twarzy. Te, które przygotowywała dla nas mama, babcia…które jadaliśmy na wakacjach, podczas rodzinnych uroczystości czy codziennych śniadań. Chatka Baby Jagi jest z pewnością takim wspomnieniem…tyle tylko, że nie moim. Jadał ją często jako dziecko mój szwagier i z nim właśnie to ciasto już zawsze będzie mi się kojarzyło 🙂

Na blogu znajduje się już kilka przepisów, które całkowicie kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Jeśli jesteście ciekawi jakie to potrawy, kliknijcie po lewej stronie w tag: smaki dzieciństwa.

chatka baby jagi

Składniki:

  • 500g zmielonego twarogu (dałam 700g)
  • 250 g miękkiego masła
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników (tych większych)
  • odrobina aromatu waniliowego

Polewa:

  • 1/4 kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2-3 łyżki wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Dodawać do niej partiami zmielony twaróg. Gotową masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Rozsmarować na nich masę kakaową (zostawić ok. 2-3 łyżki masy na środek). Przykryć drugą warstwą herbatników. Posmarować je równomiernie masą białą. Na środku ułożyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej. Całość złożyć w „trójkąt”, unosząc po bokach folię aluminiową do góry. Wyrównać całość i wstawić do lodówki.

Przygotować polewę:

Margarynę rozpuścić. Dodać cukier, kakao i wodę. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto. Udekorować wg uznania. Gotową chatkę włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki dobrze zmiękły. Smacznego 🙂