Kurczak Generała Tso

Dziś zapraszam na przepysznego kurczaka, który z pewnością podbije serca wielu z Was. Kuchnia Dalekiego Wschodu, której wielbicielem jest mój mąż, gości u nas zdecydowanie zbyt rzadko, co uświadamiam sobie zawsze, gdy jadam takie pyszne dania jak to dzisiejsze. Kurczak Generała Tso jest naprawdę rewelacyjny – soczysty, wyraźny i skąpany w cudownie aromatycznym sosie. Jedyną jego wadą jest chyba kaloryczność – kurczak obtaczany jest w panierce z mąki kukurydzianej, a następnie smażony w głębokim oleju – ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwa.

Przepis na to danie znalazłam u Mirabelki. Czasami modyfikuję je, dodając jeszcze brokuła oraz prażone ziarna sezamu. Zwiększam również trochę ilość sosu. Bardzo Wam polecam wypróbowanie i takiej wersji. U mnie za każdym razem kurczak ten znika w oka mgnieniu 🙂

kurczak generała tso

Składniki:

  • 600-700g mięsa z udek lub piersi kurczaka

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Ew. 1-2 łyżki wody (gdyby ciasto była za gęste)

Sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki startego imbiru
  • 1,5 czubatej łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 cebulki dymki
  • 1 papryczka chili
  • ew. pół brokuła, prażone ziarna sezamu
  • ok. 200 ml oleju do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mąkę kukurydzianą wymieszać z jajkiem i sosem sojowym (i ew. wodą, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste). W powstałym cieście obtoczyć dokładnie kurczaka. Smażyć go partiami w woku na rozgrzanym oleju, aż zaczną robić się złociste (kawałki mięsa wkładać na olej pojedynczo, żeby nie sklejały się ze sobą). Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach.

Przygotować sos: bulion wymieszać z sosem sojowym, cukrem, octem ryżowym, posiekanym drobno czosnkiem i startym imbirem.

Brokuła podzielić na niewielkie różyczki i ugotować w osolonym wrzątku na pół twardo.

Z woka zlać prawie cały olej. Przesmażyć krótko drobno posiekane dymki i papryczkę chili (bez pestek). Dodać sos. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do gotującego się bulionu. Gdy sos zgęstnieje, dodać kurczaka. Delikatnie wymieszać całość, tak aby sos dokładnie oblepił mięso. Chwilę podgrzewać wszystko razem. Przed podaniem można posypać prażonymi ziarnami sezamu. Smacznego 🙂

kurczak generała tso