Lekki mus pomarańczowy (na jogurcie)
Dzisiejszy poniedziałek postanowiłam zacząć pysznym, lekkim deserem. Słodzony odrobiną brązowego cukru, który z powodzeniem można zamienić na miód, ksylitol czy stewię. Mocno pomarańczowy, słodko-kwaśny i orzeźwiający. Do jego przygotowania użyłam sycylijskich, czerwonych pomarańczy, które sprawiły, że deser ma również ładny, lekko różowy kolor. Skusicie się?
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki brązowego cukru (można zamienić na stewię, ksylitol lub miód)
- 1,5 -2 łyżki żelatyny
- owoce, orzechy, musli do podania
Wykonanie:
Z pomarańczy wycisnąć sok (powinno być go ok. 3/4 szklanki). Dodać do niego cukier i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Lekko przestudzić. W chłodnym soku rozpuścić żelatynę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek, a następnie zmiksować całość z jogurtem. Przelać do naczynek, w których chcemy podawać deser. Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować przed podaniem. Smacznego 🙂