Brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

Ciasto z kaszy jaglanej było w moich planach od dawna. Chciałam sprawdzić, jak sprawdza się ona w słodkich wypiekach. Padło na brownie, na które przepis znalazłam na blogu Cynamonowy pył. Nie byłabym sobą, gdybym nic nie zmieniła. Piekłam to ciasto z córką, która dorzuciła od siebie rodzynki i wiórki kokosowe. Ja zaś ułożyłam na wierzchu dwie gruszki i posypałam całość migdałami. Przed pieczeniem ciasto było bardzo rzadkie: musiałam piec je ponad 20 minut dłużej niż podano w przepisie. A jak smakowało? Całkiem przyjemnie 🙂 Nie porównywałabym jednak jego smaku do tradycyjnego brownie z dużą ilością czekolady. To ciasto smakuje inaczej, ale również dobrze. Jest bardziej delikatne, mocno kakaowe, nie za słodkie, no i  trochę bardziej zdrowe niż tradycyjne brownie 🙂 Gruszki i migdały fajnie się tu wpasowały – myślę, że nie warto ich pomijać. Jeśli macie ochotę na odrobinę bardziej dietetyczne ciasto, bez dodatku mąki, to zachęcam Was do jego wypróbowania.

brownie z kaszy jaglanej

Składniki (blaszka 24cmx24 cm):

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta, można zwiększyć ilość do 3//4 szklanki)
  • 1/2 szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie gruszki
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • garść rodzynek
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Kaszę jaglaną wypłukać, przelać na sitku gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Wypłukaną wrzucić do garnka z lekko osolonym wrzątkiem (ok. 2 szklanek). Gotować około 15-20 minut pod przykryciem, aż do wchłonięcia całej wody, od czasu do czasu mieszając. Należy cały czas kontrolować ilość wody, uważając, by kasza się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewać jej co jakiś czas. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Do chłodnej kaszy dodać pozostałe składniki: olej, jajka, cukier, mleko, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Dosypać wiórki kokosowe i rodzynki. Wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone gruszki. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (mi zajęło to dłużej, bo ok. 65 minut). Smacznego 🙂

brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

brownie kasza jaglana gruszki migdały

jaglane brownie z gruszkami