Ryba zapiekana pod szpinakiem i mozzarellą
Naszą wspólną zabawę “Czas na szpinak 6!” postanowiłam rozpocząć od zdrowego i pysznego pomysłu na obiad. Ryba zapiekana pod szpinakową kołderką, zwieńczona cudnie ciągnącą się, roztopioną mozzarellą smakuje bardzo dobrze i jest ciekawą alternatywą do zwykłego, smażonego fileta.
Składniki:
- dwa kawałki ryby, po ok 150-200g (u mnie polędwiczki z dorsza)
- pęczek świeżego szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- kawałek startego parmezanu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- pieprz cytrynowy
- masło do smażenia
- jedna kulka mozzarelli
Wykonanie:
Szpinak przebrać i dokładnie wypłukać, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego posiekany czosnek, a potem szpinak. Całość dusić na patelni ok. 4-5 minut, aż szpinak lekko “zwiędnie”. Dodać śmietanę i podsmażać jeszcze przez około 3 minuty. Dorzucić starty parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zestawić z ognia.
Rybę posypać z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Na jej wierzchu ułożyć masę szpinakową. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Przykryć folią tak, by nie dotykała sera. Piec kolejne 10-15 minut. Smacznego 🙂