Serduszkowa rolada z truskawkami
Dziś święto wszystkich mam. Od 4 lat obchodzę je także i ja. Bycie mamą to najcięższa praca, ale i największa radość..to wielki cud, za który dziękuję każdego dnia <3
Dzisiejszy wypiek dedykuję właśnie mamom. Pyszna biszkoptowa rolada, z niezawodnym kremem i truskawkami. Niebanalna, bo w …serduszka. Będzie idealnym prezentem, przez który wyrazicie swoją miłość. Elegancka i bardzo smaczna. Polecam 🙂
Przepis znalazłam na blogu Cukrowa wróżka, zmieniłam jedynie pomysł na krem.
Składniki:
Masa na dekoracyjne serduszka:
- 1 białko
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki
- 20 g miękkiego masła
- barwnik spożywczy
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 60 g stopionego masła
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- pokrojone w kostkę truskawki
Wykonanie:
Serduszka:
Białko zmiksować z z przesianym cukrem pudrem i mąką. Dodać miękkie masło i barwnik. Gotową, gładką masą napełnić rękaw cukierniczy. Na dużej, płaskiej blaszce ułożyć papier do pieczenia. Pod spód możemy podłożyć wydruk wzoru, który chcemy wykonać. Na papierze wycisnąć wzór. Blachę odstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby masa lekko stężała.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wlać stopione i ostudzone masło. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę. Gotowe ciasto wylać ostrożnie na blachę z wzorem, tak, aby go pokryła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut.
Przygotować kolejny arkusz papieru do pieczenia. Posypać go lekko cukrem pudrem. Przełożyć na niego upieczony, jeszcze ciepły biszkopt: w ten sposób, aby wzorek znalazł się na wierzchu. Delikatnie oderwać papier, na którym piekł się biszkopt (uważać, by nie zniszczyć wzorku). Ponownie odwrócić biszkopt (wzorek powinien być teraz pod spodem) i razem z papierem zwinąć go delikatnie. Odstawić.
Krem:
Zimną kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z serkiem mascarpone. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić. Wymieszać z przygotowanym kremem.
Rozwinąć biszkopt i rozsmarować na nim równomiernie krem, zostawiając ok. 2 cm margines. Posypać pokrojonymi truskawkami i ponownie delikatnie zwinąć roladę (można dodatkowo owinąć ją folią spożywczą). Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂