Szybka sałatka z ciecierzycy, fety i pomidorów

Bardzo prosta, smaczna i zdrowa sałatka, zrobiona w przysłowiowe 5 minut z tego co znalazłam w lodówce. Ciecierzyca, świeże warzywa, trochę słonej fety i odrobina rzeżuchy – taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub posiłek przygotowany do pracy czy szkoły.

sałatka z ciecierzycy z fetą

Składniki:

  • puszka ciecierzycy lub pół szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
  • 2 duże pomidory
  • pół ogórka
  • czerwona cebula
  • kawałek sera feta (ok. 100 g)
  • mała garść świeżej rzeżuchy

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory oraz obranego ogórka pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki. Warzywa wymieszać z odsączoną ciecierzycą oraz pokruszoną fetą. Polać sosem przygotowanym z podanych składników. Posypać rzeżuchą. Smacznego 🙂