Szybka sałatka z ciecierzycy, fety i pomidorów
Bardzo prosta, smaczna i zdrowa sałatka, zrobiona w przysłowiowe 5 minut z tego co znalazłam w lodówce. Ciecierzyca, świeże warzywa, trochę słonej fety i odrobina rzeżuchy – taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub posiłek przygotowany do pracy czy szkoły.
Składniki:
- puszka ciecierzycy lub pół szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
- 2 duże pomidory
- pół ogórka
- czerwona cebula
- kawałek sera feta (ok. 100 g)
- mała garść świeżej rzeżuchy
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory oraz obranego ogórka pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki. Warzywa wymieszać z odsączoną ciecierzycą oraz pokruszoną fetą. Polać sosem przygotowanym z podanych składników. Posypać rzeżuchą. Smacznego 🙂