Ciasto grysikowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też zapraszam Was na ciasto z dodatkiem tych owoców. Przepis na nie znalazłam u Kasi. Pięknie prezentowało się na stole: eleganckie i kolorowe, namawiało do zjedzenia. Smakiem jednak mnie nie powaliło. Najlepsza wg mnie była część z kaszą manna i nutellą, najsłabsza- warstwa jogurtowa: mało słodka i raczej nijaka. Dodatkowo miałam problem z tym, że odłączała się ona od reszty ciasta. Całość przygotowywało się łatwo i bez problemu – jedynym mankamentem był czas oczekiwania na odpowiednie stężenia kolejnych warstw. W skali od 1 do 5 dam temu ciastu 3,5. Może u Was zyska więcej punktów, kto wie? 🙂

ciasto grysikowo-truskawkowe

Składniki (blaszka 25×30):

  • 300 g herbatników maślanych

Masa grysikowa:

  • 650 ml mleka
  • 120 g masła
  • 180 g Nutelli
  • 90 g kaszy manny
  • 1-2 łyżki cukru

Masa truskawkowa:

  • 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
  • 350 ml + 100 ml wody
  • 100 g cukru (dałam 150 g)
  • 90 g mąki ziemniaczanej

 Masa jogurtowa:

  • 700 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 4 łyżki musu truskawkowego
  • 4 łyżki cukru pudru (dałam 6 łyżek)
  • 25 g żelatyny
  • 70 ml wody

Wykonanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć warstwę herbatników.

Masa grysikowa:

Mleko zagotować razem z masłem, cukrem i Nutellą. Powoli, cienkim strumieniem wsypywać kaszę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie porobiły się grudki. Gotować na małym ogniu przez kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gorącą masę grysikową wylać ostrożnie na herbatniki. Wyrównać. Przykryć od razy kolejną warstwą herbatników. Odstawić do przestygnięcia na około godzinę.

Masa truskawkowa:

100 ml wody połączyć dokładnie z mąką ziemniaczaną. Zmiksowane truskawki zagotować z 350 ml wody i cukrem. Dodać rozrobioną mąkę. Całość szybko i energicznie wymieszać. Gotować ok. minuty. Gorącą masę truskawkową wylać na herbatniki i odstawić do przestygnięcia.

Masa jogurtowa:

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Jogurt połączyć dokładnie ze śmietanką, cukrem pudrem i musem truskawkowym. Na koniec dodać żelatynę. Wymieszać. Masę jogurtową wylać na przestudzoną masę truskawkową. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego 🙂

ciasto z kaszą manną i truskawkami