Dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami

Dziś proponuję Wam przepis na smaczne roladki z kurczaka, które świetnie zastąpią tradycyjną wędlinę na kanapkach. Dodatek szpinaku oraz pistacji sprawia, że prezentują się elegancko i z powodzeniem mogą być także podawane na wszelkiego rodzaju imprezach jako tzw. zimna płyta. Roladki te są gotowane we wrzątku, dzięki czemu są niskokaloryczne i z pewnością przypadną do gustu osobom dbającym o linię.

Przepis znalazłam na blogu Smak Zdrowia.

roladki ze szpinakiem i pistacjami

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • jajko
  • cebula
  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 50 g pistacji
  • duży ząbek czosnku
  • sól,pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Surowe piersi zmielić w maszynce do mięsa.  Dodać podsmażoną i zmieloną cebulę oraz jajko. Całość wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Szpinak rozmrozić i odparować z nadmiaru wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę oraz sól i pieprz. Odstawić. Masę mięsną podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać szpinak, do drugiej grubo posiekane pistacje. Rozłożyć folię spożywczą i z połowy masy z pistacjami uformować prostokąt (ok. 15cm długi i ok. 10cm szeroki). Na tej warstwie ułożyć pośrodku wałek z połowy masy ze szpinakiem. Wałek szpinakowy przykryć z każdej strony masą z pistacjami, pomagając sobie folią. Całość szczelnie zawinąć i wyrównać, formując zgrabną roladkę.  Z pozostałego mięsa uformować drugą roladkę: tym razem odwrotnie – warstwa szpinakowa na zewnątrz, pistacjowa w środku. Zawinięte w folię roladki umieścić w garnku z wrzątkiem. Gotować ok. 15-20 minut (podczas gotowania folia sama zejdzie z naszych roladek). Ostudzić. Przed podaniem kroić w plasterki. Smacznego 🙂

dietetyczne roladki ze szpinakiem i pistacjami

dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami