Hummus ze szparagami

Pyszna, wiosenna wariacja na temat klasycznego hummusu. Z dodatkiem moich ukochanych zielonych szparagów. Warto wypróbować 🙂

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

hummus ze szparagami

Składniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (może być też ciecierzyca z puszki)
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki pasty tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • odrobina lodowatej wody

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić je na kilka minut do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku. Ugotowane, wyłowić łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Umieścić je w blenderze razem z ugotowaną ciecierzycą, tahini oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny oraz sól. Zmiksować na gładką masę.  Dolewać do niej powoli lodowatej wody, cały czas miksując, aż wszystko dokładnie się połączy. Gotowy hummus przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂

Kuchnia arabska przepisy