Klasyczny hummus

Hummus do niedawna był mi całkiem nieznany, przyznaję się bez bicia. Słyszałam o nim, wiedziałam jak zrobić, z czego się składa, ale nie miałam jakoś ochoty go próbować.  W końcu się jednak skusiłam i…..przepadłam. Stał się on jednym z moich ulubionych smarowideł do kanapek. Uwielbiam wyjadać go łyżeczką lub podawać z dodatkiem pity czy świeżych warzyw. Podejrzewam, że szybko mi się nie znudzi. Jest rewelacyjny 🙂

Przepis na domowy, klasyczny hummus zaczerpnęłam z bloga Jadłonomia, choć pozmieniałam trochę podane tam proporcje. Musicie dostosować je do waszych kubków smakowych. Hummus można przyrządzić również z gotowej ciecierzycy w puszce – smak będzie nieco inny, ale również do zaakceptowania 🙂 Przyspieszy to czas przygotowania pasty, bo odpadnie namaczenie ciecierzycy i jej długie gotowanie.

Przepis bierze udział w “VI Festiwalu Kuchni Arabskiej” prowadzonym przez Pannę Malwinnę.

hummus

Składniki (z podanej ilości składników wychodzi sporej wielkości pudełko hummusu – dla dwóch osób sugeruję zmniejszyć ich ilość o połowę):

  • szklanka suchej ciecierzycy 
  • szklanka jasnej pasty tahini (dałam 6 łyżek)
  • 1/3 szklanki lodowatej wody (dałam 4 łyżki)
  • 3 łyżki soku z cytryny (dałam 5)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody 
  • sól

Dodatkowo, do podania: oliwa, słodka papryka, posiekana kolendra lub natka, sezam

Wykonanie:

Ciecierzycę zalać zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody (wody powinno być dwa razy tyle ile ciecierzycy). Zostawić na noc.  Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 50-60 minut (pojedyncze ziarenko powinno łatwo dać się rozgnieść w palcach). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać. Umieścić w blenderze. Dodać tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką pastę bez grudek.  Dolewać do niej powoli lodowatej wody, cały czas miksując, aż wszystko dokładnie się połączy.  Doprawić do smaku solą. Hummus podawać polany dobrą oliwą i posypany słodką papryką, sezamem lub posiekaną kolendrą/natką.  Świetnie smakuje z dodatkiem pity czy świeżych warzyw. Przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego 🙂

klasyczny domowy hummus

Kuchnia arabska przepisy