Klasyczny hummus
Hummus do niedawna był mi całkiem nieznany, przyznaję się bez bicia. Słyszałam o nim, wiedziałam jak zrobić, z czego się składa, ale nie miałam jakoś ochoty go próbować. W końcu się jednak skusiłam i…..przepadłam. Stał się on jednym z moich ulubionych smarowideł do kanapek. Uwielbiam wyjadać go łyżeczką lub podawać z dodatkiem pity czy świeżych warzyw. Podejrzewam, że szybko mi się nie znudzi. Jest rewelacyjny 🙂
Przepis na domowy, klasyczny hummus zaczerpnęłam z bloga Jadłonomia, choć pozmieniałam trochę podane tam proporcje. Musicie dostosować je do waszych kubków smakowych. Hummus można przyrządzić również z gotowej ciecierzycy w puszce – smak będzie nieco inny, ale również do zaakceptowania 🙂 Przyspieszy to czas przygotowania pasty, bo odpadnie namaczenie ciecierzycy i jej długie gotowanie.
Przepis bierze udział w “VI Festiwalu Kuchni Arabskiej” prowadzonym przez Pannę Malwinnę.
Składniki (z podanej ilości składników wychodzi sporej wielkości pudełko hummusu – dla dwóch osób sugeruję zmniejszyć ich ilość o połowę):
- szklanka suchej ciecierzycy
- szklanka jasnej pasty tahini (dałam 6 łyżek)
- 1/3 szklanki lodowatej wody (dałam 4 łyżki)
- 3 łyżki soku z cytryny (dałam 5)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody
- sól
Dodatkowo, do podania: oliwa, słodka papryka, posiekana kolendra lub natka, sezam
Wykonanie:
Ciecierzycę zalać zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody (wody powinno być dwa razy tyle ile ciecierzycy). Zostawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 50-60 minut (pojedyncze ziarenko powinno łatwo dać się rozgnieść w palcach). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać. Umieścić w blenderze. Dodać tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką pastę bez grudek. Dolewać do niej powoli lodowatej wody, cały czas miksując, aż wszystko dokładnie się połączy. Doprawić do smaku solą. Hummus podawać polany dobrą oliwą i posypany słodką papryką, sezamem lub posiekaną kolendrą/natką. Świetnie smakuje z dodatkiem pity czy świeżych warzyw. Przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego 🙂