Makaron z pesto, szparagami i suszonymi pomidorami

Przepyszny, letni obiad – makaron pachnący domowym pesto, z dodatkiem pieczonych, zielonych szparagów i ulubionych suszonych pomidorów. Posypany hojnie parmezanem. Idealny i poprawiający humor. Bardzo Wam polecam.

Przepis zaczerpnięty z tej strony.

makaron ze szparagami, pesto i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 250 g makaronu – u mnie penne
  • 3-4 łyżki domowego pesto
  • kilkanaście zielonych szparagów
  • garść suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • starty parmezan

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Oprószyć je solą, pieprzem i skropić oliwą. Wymieszać. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z pesto, upieczonymi szparagami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Posypać startym parmezanem. Smacznego 🙂

makaron pesto szparagi