Makaron z pesto, szparagami i suszonymi pomidorami
Przepyszny, letni obiad – makaron pachnący domowym pesto, z dodatkiem pieczonych, zielonych szparagów i ulubionych suszonych pomidorów. Posypany hojnie parmezanem. Idealny i poprawiający humor. Bardzo Wam polecam.
Przepis zaczerpnięty z tej strony.
Składniki:
- 250 g makaronu – u mnie penne
- 3-4 łyżki domowego pesto
- kilkanaście zielonych szparagów
- garść suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- starty parmezan
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Oprószyć je solą, pieprzem i skropić oliwą. Wymieszać. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z pesto, upieczonymi szparagami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Posypać startym parmezanem. Smacznego 🙂