Shakshouka (szakszuka) ze szpinakiem
Szakszuka w wolnym tłumaczeniu oznacza “bałagan”. Potrawę tę, najczęściej jedzoną na śniadanie, znaleźć można m.in. w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej czy egipskiej. Czym jest szakszuka? W dużym skrócie są to jajka ugotowane w aromatycznym, pomidorowym sosie. Dodatkowo dorzucić można to, co mamy pod ręką: kiełbasę, awokado, fasolkę, paprykę. Ja dodałam resztę szpinaku, który został mi z przygotowanej dzień wcześniej ryby, oraz kukurydzę. Wyszło naprawdę smacznie i myślę, że będę jeszcze z tym daniem eksperymentować. Idealnie nadaje się na dłuższe, weekendowe śniadania 🙂
Przepis bierze udział w mojej akcji “Czas na szpinak 6!” oraz w “VI Festiwalu Kuchni Arabskiej” prowadzonym przez Pannę Malwinnę.
Składniki:
- 400 g pomidorów (z puszki lub świeżych)
- 2 jajka
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki szpinaku (przygotowanego jak w przypadku tej ryby)
- 4 łyżki kukurydzy
- 3/4 łyżeczki kuminu
- po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- sól, pieprz, szczypta cukru
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory oraz kukurydzę. Dusić wszystko razem ok. 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, kuminem oraz obiema paprykami. Wmieszać szpinak, chwilę razem pogotować, by się zagrzał. Do gotowego sosu wbić delikatnie jajka. Oprószyć je z wierzchu solą i pieprzem, przykryć całość pokrywką i gotować przez ok. 4-5 minut, aż białka będą ścięte, a żółtka pozostaną nadal płynne. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczywem. Smacznego 🙂