Surówka z kalarepki i rzodkiewki
Przepyszna surówka z wiosennych warzyw. Lekko pikantna, świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu, grillowanego mięsa czy zwykłej kanapki. Przygotowuje się ją ekspresowo. Skuście się, bo naprawdę warto 🙂
Przepis znalazłam na blogu Czerwień i błękit. Od siebie dorzuciłam trochę szczypiorku.
Składniki:
- 1 kalarepka
- pęczek rzodkiewek
- pół małej czerwonej cebuli
- szczypiorek
Sos:
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rzodkiewki dokładnie umyć i wraz z obraną kalarepką zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany szczypiorek. Wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać nim surówkę. Smacznego 🙂