Surówka z kalarepki i rzodkiewki

Przepyszna surówka z wiosennych warzyw. Lekko pikantna, świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu, grillowanego mięsa czy zwykłej kanapki. Przygotowuje się ją ekspresowo. Skuście się, bo naprawdę warto 🙂

Przepis znalazłam na blogu Czerwień i błękit. Od siebie dorzuciłam trochę szczypiorku.

surówka z kalarepki i rzodkiewki

Składniki:

  • 1 kalarepka
  • pęczek rzodkiewek
  • pół małej czerwonej cebuli
  • szczypiorek

Sos:

  • łyżka majonezu
  • łyżka śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Rzodkiewki dokładnie umyć i wraz z obraną kalarepką zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany szczypiorek. Wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać nim surówkę. Smacznego 🙂