Chłodnik litewski z botwinką
Zupa idealna na upały, których mamy doświadczyć w najbliższych dniach. Z ulubioną botwinką, pełna chrupiących, świeżych warzyw i pachnącego koperku. Podana z jajkiem na twardo. Cudownie różowa i banalnie prosta w wykonaniu.
Przepis zaczerpnięty z bloga Kuchnia Agaty.
Składniki:
- pęczek botwinki z buraczkami
- pęczek rzodkiewek
- kilka ogórków gruntowych
- pęczek świeżego koperku
- szczypiorek
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 750-1000 ml maślanki/kefiru
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier
- sok z cytryny
- do podania: jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w małą kostkę. Zalać niedużą ilością wody, tak aby je przykryła, i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać drobno pokrojone łodygi botwinki oraz część posiekanych liści. Gotować kilka minut. Zakwasić sokiem z cytryny. Przestudzić, a następnie wymieszać z maślanką i jogurtem naturalnym. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego 🙂