Moja nowa miłość – Panzanella

Nie wiem dlaczego do tej pory nie wypróbowałam jeszcze tej słynnej toskańskiej sałatki. Składniki na nią zawsze są pod ręką, przygotowuje się ją w przysłowiowe 5 minut, smakuje niesamowicie…jakieś niedopatrzenie z mojej strony. Jak to mówią jednak, lepiej późno niż wcale. Kilka dni temu w końcu się na nią skusiłam i wiem już teraz, że będzie to jedna z moich ulubionych letnich sałatek. Moje pierwsze skojarzenie po spróbowaniu? Bruschetta! Aromatyczne, soczyste, pachnące słońcem pomidory, odrobina cebuli i czosnku, świeża bazylia, dobra oliwa i balsamico. Do tego chrupiące grzanki, które w oryginalnej recepturze zastąpione są po prostu czerstwym pieczywem, bo panzanella to “sałatka biedoty”, która powstawała z tego, co zwykle znajdowało się w każdym toskańskim domu. Ja postawiłam na grzanki, bo spodobał mi się pomysł, znaleziony w książce “Podróże kulinarne. Kuchnia włoska”. Choć tak naprawdę nie ma to najmniejszego znaczenia, bo każde użyte pieczywo, nasiąknie po kilku chwilach pysznym sosem oraz sokiem z pomidorów i zrobi się przyjemnie miękkie. Jeśli tak jak, nigdy przedtem nie próbowaliście panzanelli, lato jest odpowiednią porą by to zmienić. Nie zwlekajcie 😉

panzanella

Składniki:

  • pomidory (najlepiej kilka rodzajów – ja dałam pomidory malinowe, lima oraz pomidorki koktajlowe żółte i czerwone)
  • pół papryki 
  • czerwona cebula
  • świeża bazylia
  • czerstwy chleb/ciabatta (kilka kromek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotować grzanki: pieczywo pokroić w kostkę. Oliwę połączyć z posiekanym czosnkiem. Dodać do niej pokrojony chleb, wymieszać. Kawałki pieczywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do zrumienienia.

Pomidory pokroić na kawałki, posolić i odstawić na kwadrans. Gdy puszczą nieco soku, dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, porwane liście bazylii i grzanki. Składniki dressingu wymieszać dokładnie ze sobą. Polać nim sałatkę. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Smacznego 🙂

toskańska panzanella

panzanella