Sernik z kruszonką i owocami lata

Serników nigdy nie mam dość. To moje ulubione ciasta i zawsze z chęcią sięgam po kawałek do herbaty. Dziś wersja bardzo letnia, z mieszanką świeżych owoców i kruszonką. Wrzuciłam trochę truskawek, malin, garść jagód, parę borówek…to co miałam pod ręką, a latem w mojej kuchni owoców jest pod dostatkiem. Sernik wyszedł okazały: bardzo smaczny i elegancki. Cienki spód, dużo pysznej serowej masy, letnich owoców i kruszonki. Warto wypróbować.

Przepis od Dorotus.

sernik z owocami i kruszonką

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

Kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 130 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • ok. 450 g owoców (u mnie mieszanka pokrojonych truskawek, malin, jagód i borówek)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki na kruchy spód dokładnie zagnieść, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie połowę kruszonki wsypać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić nią dokładnie spód i podpiec go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zezłocenia). Drugą część kruszonki zostawić w lodówce – będzie potrzebna na wierzch sernika.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce. Zmiksować je krótko do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną.

Świeże owoce oprószyć skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę serową. Na wierzch poukładać owoce. Posypać pozostałą w lodówce kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 50 minut lub dłużej (do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu). Przestudzić w stygnącym piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂

sernik z owocami i kruszonką

sernik z owocami i kruszonką

Letnie owoce 2