Dietetyczne roladki z grillowanej cukinii
Pyszna przekąską, idealna jako lekka, letnia kolacja lub przystawka na przyjęciu. Plastry grillowanej cukinii, wypełnione serem feta wymieszanym z uprażonym słonecznikiem. Wszystko to zwinięte w zgrabne roladki. Smacznie i dietetycznie 🙂
Przepis znaleziony na bloguQchenne-Inspiracje.
Składniki:
- 2 cukinie
- 120-150 g sera feta (lub inny gęsty serek śmietankowy)
- duża garść ziaren słonecznika
- ząbek czosnku
- oliwa, oregano, sól
Wykonanie:
Cukinie umyć. Wykroić z nich kilka cienkich, długich plastrów (np. za pomocą łopatki do krojenia sera). Oprószyć je lekko solą i oregano, skropić oliwą. Zgrillować z obu stron. Odłożyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wystudzone wymieszać dokładnie z serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na każdym plastrze cukinii rozsmarować odrobinę farszu. Zwijać w roladki. Smacznego 🙂