Ekspresowe ciastka z ciecierzycy – tylko 4 składniki :)
Dziś mam dla Was przepis na ekspresowe ciastka z …ciecierzycy. Smaczne, zdrowe i niebanalne. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilka składników: puszka ciecierzycy, masło orzechowe, wiórki kokosowe i miód. Nic więcej. Jeśli chcesz zaszaleć, dorzuć posiekaną czekoladę. Po upieczeniu ciastka są mięciutkie. Ponoć po 2-3 dniach twardnieją i są jeszcze lepsze, ale póki co, nie miałam okazji tego sprawdzić. Córka się nimi zajadała, mężowi również smakowały. Może i Wy się skusicie? 🙂
Przepis znaleziony na blogu Lekki brzusio.
Składniki (10 sztuk):
- 130 g ciecierzycy z puszki (ok. pół puszki)
- 30 g masła orzechowego
- 10 g wiórków kokosowych
- łyżka miodu
- ewentualnie: posiekana czekolada
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączyć i przepłukać wodą. Umieścić w blenderze razem z masłem orzechowym, miodem i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Wmieszać ew. posiekaną czekoladę. Masę ciasteczkową umieścić na ok. pół godziny w lodówce. Następnie formować z masy ciasteczka i układać je blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, do lekkiego zezłocenia (ok. 30 minut). Smacznego 🙂