Młoda kapusta z nutą indyjską
Młodą kapustę uwielbiam. Latem zajadam się nią bardzo często, obowiązkowo z ogromną ilością koperku. Ostatnio jednak wpadł mi w oko przepis, w którym warzywo to przygotowano na sposób indyjski. Jako, że mój mąż jest wielbicielem takiej kuchni, postanowiłam go wypróbować. I powiem Wam, że wersji z koperkiem nie pobiła, ale była naprawdę całkiem niezła. Warto poeksperymentować 😉
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- świeża papryczki chili lub pepperoni
- łyżeczka garam masala
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i pokrojoną papryczkę. Smażyć kilka minut. Dosypać wymieszane przyprawy. Smażyć 1-2 minuty, po czym dodać posiekaną kapustę. Całość wymieszać i dusić do miękkości kapusty (ma pozostać al dente – im młodsza kapusta, tym krócej dusimy). Gotową kapustę posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂