Młoda kapusta z nutą indyjską

Młodą kapustę uwielbiam. Latem zajadam się nią bardzo często, obowiązkowo z ogromną ilością koperku. Ostatnio jednak wpadł mi w oko przepis, w którym warzywo to przygotowano na sposób indyjski. Jako, że mój mąż jest wielbicielem takiej kuchni, postanowiłam go wypróbować. I powiem Wam, że wersji z koperkiem nie pobiła, ale była naprawdę całkiem niezła. Warto poeksperymentować 😉

młoda kapusta po indyjsku

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cm świeżego imbiru  
  • świeża papryczki chili lub pepperoni  
  • łyżeczka garam masala 
  • pół łyżeczki kurkumy 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i pokrojoną papryczkę. Smażyć kilka minut. Dosypać wymieszane przyprawy. Smażyć 1-2 minuty, po czym dodać posiekaną kapustę. Całość wymieszać i dusić do miękkości kapusty (ma pozostać al dente – im młodsza kapusta, tym krócej dusimy). Gotową kapustę posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂