Kurczak w sosie śliwkowym
Pozostańmy na chwilę przy śliwkach. Wczoraj miałam dla Was przepyszne śniadanie z dodatkiem tych owoców, dziś zapraszam na nie mniej smaczne danie główne. Filet z kurczaka duszony w sosie z węgierek, podany z brązowym ryżem, to świetny pomysł na obiad. Inspirowany kuchnią azjatycką, posmakuje z pewnością niejednej osobie. Ja dołożyłam do niego jeszcze pieczone śliwki. Pysznie było, 🙂
Przepis znalazłam na blogu Smaki Alzacji.
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 12 śliwek węgierek (dałam więcej, ok. 20 śliwek)
- 4 łyżeczki cukru (dałam 3 płaskie łyżeczki)
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka oleju
- łyżka sosu hoisin (pominęłam)
- odrobina mąki
- łyżka sezamu (to mój dodatek)
Wykonanie:
Wypestkowane śliwki zalać ok. 1/4-1/2 szklanki wody. Gotować kilkanaście minut, aż zmiękną. Następnie przetrzeć je przez sitko. Dodać cukier i sos sojowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę filety z kurczaka, lekko oprószone mąką. Smażyć do zrumienienia mięsa. Na patelnię wlać gotowy sos śliwkowy. Wymieszać całość i dusić razem ok. 10 minut. Pod koniec posypać ziarnami sezamu. Podawać np. z ryżem. Smacznego 🙂