Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z figami

Dziś na śniadanie polecam Wam trochę zdrowszą wersję pieczonego omletu, w którym zwykłą mąkę zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą, a zamiast cukru dodałam fruktozę. Owocowym dodatkiem są świeże figi, które teraz smakują najlepiej.

Inspiracja znaleziona u Panny Malwinny.

pieczony omlet z figami

Składniki (na 2 nieduże omlety):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki fruktozy (lub ksylitolu, stewii, ew. zwykłego cukru)
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • szczypta soli
  • dwie świeże figi

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dosypując fruktozę. Dodawać po jednym żółtku, ubijając przez cały czas na małych obrotach miksera. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę. Gotowe ciasto rozsmarować na blaszce od piekarnika, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, tworząc dwa takie same okręgi. Na wierzchu omletów ułożyć pokrojone w plastry figi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 7-10 minut (sprawdzać patyczkiem). Gotowy omlet można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

omlet pieczony pełnoziarnisty z figami

omlet z figami