Sernik z kremem z masła orzechowego
Odkąd spróbowałam po raz pierwszy produktów Reese’s, zakochałam się w nich bez pamięci. Kiedy więc u Dorotus znalazłam sernik inspirowany tymi słodyczami, wiedziałam, że prędzej czy później go upiekę. Sernik wyszedł bardzo smaczny. Ciężki, intensywny w smaku, z dodatkiem grubej warstwy obłędnego kremu z masła orzechowego i mascarpone. Całość zwieńczona czekoladową polewą. Brzmi bosko, prawda? Jeśli tak jak ja, jesteście wielbicielami masła orzechowego, koniecznie skuście się na to ciasto. Nie zawiedziecie się 🙂
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
Spód:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (u mnie pełnoziarniste herbatniki)
- 80 g masła orzechowego
Masa serowa:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem z masła orzechowego:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g masła orzechowego
- 60 g cukru pudru
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- duża szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 35 g mlecznej czekolady
- 35 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:
Spód:
Ciastka pokruszyć. Zmiksować je razem z masłem orzechowym do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Wylepić nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową, która ochroni sernik podczas pieczenia w kąpieli wodnej (owinąć formę podwójnie złożoną folią). Podpiec w temperaturze 175 stopni przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować krótko do połączenia. Masę serową przelać na podpieczony spód. Tortownicę z ciastem, dokładnie owiniętą folią aluminiową, umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać gorącej wody (do połowy wysokości formy z sernikiem). Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez około 45 minut (powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem). Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem z masła orzechowego:
Schłodzony serek mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe i zmiksować, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno zimną śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy serowej z masłem orzechowym. Wymieszać delikatnie szpatułką. Gotowy krem orzechowy przełożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Schłodzony sernik polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Kremówkę podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty (bez mieszania). Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić, odczekać do lekkiego zgęstnienia. Polać nią sernik. Smacznego 🙂