Sernik z kremem z masła orzechowego

Odkąd spróbowałam po raz pierwszy produktów Reese’s, zakochałam się w nich bez pamięci. Kiedy więc u Dorotus znalazłam sernik inspirowany tymi słodyczami, wiedziałam, że prędzej czy później go upiekę. Sernik wyszedł bardzo smaczny. Ciężki, intensywny w smaku, z dodatkiem grubej warstwy obłędnego kremu z masła orzechowego i mascarpone. Całość zwieńczona czekoladową polewą. Brzmi bosko, prawda? Jeśli tak jak ja, jesteście wielbicielami masła orzechowego, koniecznie skuście się na to ciasto. Nie zawiedziecie się 🙂

sernik z kremem z masła orzechowego

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):

Spód:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (u mnie pełnoziarniste herbatniki)
  • 80 g masła orzechowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Krem z masła orzechowego:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g masła orzechowego
  • 60 g cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • duża szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 35 g mlecznej czekolady
  • 35 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Wykonanie:

Spód:

Ciastka pokruszyć. Zmiksować je razem z masłem orzechowym do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Wylepić nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową, która ochroni sernik podczas pieczenia w kąpieli wodnej (owinąć formę podwójnie złożoną folią). Podpiec w temperaturze 175 stopni przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować krótko do połączenia. Masę serową przelać na podpieczony spód. Tortownicę z ciastem, dokładnie owiniętą folią aluminiową, umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać gorącej wody (do połowy wysokości formy z sernikiem). Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez około 45 minut (powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem).  Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Krem z masła orzechowego:

Schłodzony serek mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe i zmiksować, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno zimną śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy serowej z masłem orzechowym. Wymieszać delikatnie szpatułką. Gotowy krem orzechowy przełożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Schłodzony sernik polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

Kremówkę podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty (bez mieszania). Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić, odczekać do lekkiego zgęstnienia. Polać nią sernik. Smacznego 🙂

sernik reese's