Ciasto orzechowe z cukinią

Dziś mam dla Was przepis na niezwykle pyszne ciasto, bardzo aromatyczne, bo z dodatkiem mojego ukochanego cynamonu, miękkie i wilgotne.  Dzięki orzechom i cukinii długo zachowuje świeżość. Oblane czekoladą będzie świetnym podwieczorkiem lub dodatkiem do porannej kawy.

Przepis znaleziony u Dorotus.

ciasto orzechowe z cukinią

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 180 g miałkiego i jasnego brązowego cukru
  • 250 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (ok. 1,5 małej cukinii)
  • dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji

Polewa czekoladowa:

  • 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 70 g deserowej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Przesiać i połączyć z orzechami. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem i cukrem. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać krótko szpatułką (tylko do połączenia się składników) Dodać startą cukinię (umytą, ze skórką, nie odciśniętą za bardzo z soku). Wymieszać. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka (ja piekłam dłużej, bo ok. godziny). Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.

W garnuszku podgrzać kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Gotową polewą ozdobić ciasto. Posypać posiekanymi orzechami. Smacznego 🙂

orzechowe ciasto z cukinia

ciasto orzechy cukinia