Ciasto orzechowe z cukinią
Dziś mam dla Was przepis na niezwykle pyszne ciasto, bardzo aromatyczne, bo z dodatkiem mojego ukochanego cynamonu, miękkie i wilgotne. Dzięki orzechom i cukinii długo zachowuje świeżość. Oblane czekoladą będzie świetnym podwieczorkiem lub dodatkiem do porannej kawy.
Przepis znaleziony u Dorotus.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 180 g miałkiego i jasnego brązowego cukru
- 250 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (ok. 1,5 małej cukinii)
- dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji
Polewa czekoladowa:
- 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 70 g deserowej czekolady
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Przesiać i połączyć z orzechami. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem i cukrem. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać krótko szpatułką (tylko do połączenia się składników) Dodać startą cukinię (umytą, ze skórką, nie odciśniętą za bardzo z soku). Wymieszać. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka (ja piekłam dłużej, bo ok. godziny). Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
W garnuszku podgrzać kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Gotową polewą ozdobić ciasto. Posypać posiekanymi orzechami. Smacznego 🙂