Jambalaya z kurczakiem i chorizo
Świetny pomysł na pyszne, jednogarnkowe danie z ryżem w roli głównej. Rozgrzewająca i sycąca jambalaya wywodzi się z kuchni kreolskiej. To wyraziste i aromatyczne danie dużo zyskuje dzięki przyprawie cajun, którą możecie bez problemu przygotować w domu. Do tego pyszne chorizo, kurczak i warzywa…palce lizać 🙂
Przepis znalazłam na blogu Grumkolandia.
Składniki:
Domowa przyprawa cajun:
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 i pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cebuli w proszku (pominęłam)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 i 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1 i 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki płatków czerwonej papryki
Ponadto:
- 2 filety z kurczaka
- cebula
- czerwona papryka
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 75 g chorizo
- 1 łyżka przyprawy cajun
- 250 g długoziarnistego ryżu (dałam 200)
- 400 g pomidorów śliwkowych
- 350 ml bulionu z kurczaka
Wykonanie:
Przygotować przyprawę cajun poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników. Gotową przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę, po czym dodać pokrojoną w cienkie plasterki paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, plasterki chorizo i przyprawę cajun. Smażyć całość przez 5 minut. Dodać podsmażonego kurczaka i ryż, a następnie pokrojone pomidory. Wlać bulion. Przykryć i gotować przez 20-25 minut, do miękkości ryżu. Smacznego 🙂