Jambalaya z kurczakiem i chorizo

Świetny pomysł na pyszne, jednogarnkowe danie z ryżem w roli głównej. Rozgrzewająca i sycąca jambalaya wywodzi się z kuchni kreolskiej. To wyraziste i aromatyczne danie dużo zyskuje dzięki przyprawie cajun, którą możecie bez problemu przygotować w domu. Do tego pyszne chorizo, kurczak i warzywa…palce lizać 🙂

Przepis znalazłam na blogu Grumkolandia.

jambalaya z chorizo

Składniki:

Domowa przyprawa cajun:

  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 i pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku (pominęłam)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 i 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 i 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki płatków czerwonej papryki

Ponadto:

  • 2 filety z kurczaka
  • cebula
  • czerwona papryka
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g chorizo
  • 1 łyżka przyprawy cajun
  • 250 g długoziarnistego ryżu (dałam 200)
  • 400 g pomidorów śliwkowych
  • 350 ml bulionu z kurczaka

Wykonanie:

Przygotować przyprawę cajun poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników. Gotową przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę, po czym dodać pokrojoną w cienkie plasterki paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, plasterki chorizo i przyprawę cajun. Smażyć całość przez 5 minut. Dodać podsmażonego kurczaka i ryż, a następnie pokrojone pomidory. Wlać bulion. Przykryć  i gotować przez 20-25 minut, do miękkości ryżu. Smacznego 🙂