Spaghetti alla Puttanesca

Z okazji Światowego Dnia Makaronu mam dziś dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne spaghetti. Podstawą pasty alla puttanesca, zwanej czasami również “makaronem ladacznicy”, są pomidory, anchois, kapary i czarne oliwki. Dość sporo tu słonych składników, przez co danie wychodzi mocne i wyraźne w smaku. Szybkość wykonania to jego duża zaleta – przygotujecie je w przysłowiowe 15 minut. Warto wypróbować to włoskie danie właśnie dziś, jeśli jeszcze nie mieliście takiej okazji.

Przepis pochodzi z książki “Dania pikantne”.

spaghetti alla puttanesca

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 8 filecików anchois
  • 100 g czarnych oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano
  • 400 g makaronu spaghetti

Wykonanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekane cebule. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli. Wymieszać. Dorzucić kapary, pokrojone anchois i pomidory. Dusić całość na małym ogniu przez około 15 minut. Dodać oliwki i posiekaną natkę. Doprawić solą (delikatnie), świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Podawać najlepiej od razu. Smacznego 🙂

pasta alla puttanesca